Školica sporta

Sport za decu je program školice sporta namenjen deci od 3 do 11godina. Program rada školice je usmeren pre svega na zadovoljenje potrebe za kretanjem, unapređenje zdravlja, prevenciju deformiteta, razvoj motoričkih i intelektualnih sposobnosti, sociološki razvoj, poboljšanje emotivnog i psihološkog stanja dece. Program rada školice je nastao kao rezultat višegodišnjeg rada sa decom, profesora dr. Dejan Ilića, sa Fakulteta za fizičko vaspitanje i sport (DIF -a) na predmetu Korektivna gimnastika.

Osnovni program školice sporta čine dva treninga nedeljno, u trajanju od po 60 minuta, koji se odvijaju salina kojima se razvija motorika i koordinacija dece kroz osnove bazičnih sportova (gimnastika, atletika...) sportova sa loptom, ritmike i plesa kao i borenja.  i još jednog treninga u prirodi koji se sprovodi u parkovima, izletištima, Adi ciganliji... Trening u prirodi ima za cilj da deca vežbajući na otvorenom upoznaju prirodu koja nas okružuje, da nauče igre na otvorenom i da stiču naviku da što više vremena provode u prirodi a što manje za kompjuterom. Dodatna aktivnost školice sporta je čas korektivne gimnastike koji se realizuje jednom nedeljno u trajanju od 60 minuta na kojima se sprovode vežbe jačanja, istezanja i korektivne vežbe.

Prednost ovog programa je što detetu daje svestranost, tj. veliku širinu u smislu motorike i koordinacije, što predstavlja daleko veći kvalitet u odnosu na usmeravanje deteta u samo jednu sportsku disciplinu. Pri upisu u školicu sporta svako dete dobija zdravstveni i sportski karton.

Naš cilj je da deca, kroz raznovrsne aktivnosti i igru, pored razvoja fizičkih sposobnosti koordinacije, snage, brzine, izdržljivosti, gipkosti, preciznosti i okretnosti zavole sam čin vežbanja i da se navika za vežbanjem ugradi u njihovu svakodnevnicu. Cilj rada školice je i unapredjenje zdravlja, razvoj intelektualnih sposobnosti, stvaranje sposobne, zdrave ličnosti deteta, poboljšanje emotivnog i psihološkog stanja dece, razvijanje drugarstva, fer pleja i osećaja  za timski rad.

 

Program realizuju profesori fizičkog vaspitanja, obučeni za rad sa decom predškolskog i školskog uzrasta. Na svakom času je prisutno dva profesorafizičkog vaspitanja. Posebno se obraća pažnja da su vežbe prilagodjene uzrastu i da se nivo sposobnosti povećava u skladu sa fizičkim razvojem deteta. Program Sport za decu se realizuje kroz mlađu i stariju grupu. 

 

 

Jazz Balet je program namenjen devojčicama od 3 do 10 godina,pruža svakome mogućnost da uživa u određenom ritmu, u estetski oblikovanim i stilizovanim pokretima, prefinjenih linija, ipak ovu umetnost ne oseća svako, pa je to jedan od razloga zašto bi se plesovima trebalo baviti od najranijeg detinjstva. Jazz Balet u sebi podrazumeva i  svu onu radost otkrivanja sopstvenih stvaralačkih potencijala i ekspresije koji su slobodno ispoljeni. Jazz Baletpo svojoj prirodi i društvenoj funkciji je namenjen svakome, odnosno pruža svakome mogućnost da uživa u određenom ritmu. Jazz Balettakođe omogućava da se u njemu razviju, pored želje za razonodom, smisla i potrebe za usavršavanjem u samom plesanju i potreba za razvijanjem osećaja za ritam. Značaj Jazz Balet je zaista velik. Jazz Balet masovno okuplja i privlači sve bez obzira na društvenu pripadnost i pol. Jazz Balet je spona među ljudima, stoga i društvena potreba. On rekreira fizički i psihički, i uzdiže njegovu opštu kulturu na viši nivo.

 

Jazz Balet je modernija tehnika proizašla iz klasičnog baleta, kao uostalom i sve modernije plesne tehnike. Bazira se na baletnoj tehnici koja je nadopunjena opuštenijim plesnim elementima, odnosno slobodnijim pokretima. Pozicije nogu u jazzu su malo zatvorenije nego u baletu zbog čega je opterećenje bokovima za nijansu manje, ili potpuno zatovrene. No kod rekreativnih plesača baleta se ni ne zahteva potpuna otvorenost, već otvorenost u granicama mogućnosti pojedinca.
Otvorenost znači rotacijsku sposobnost bokova kako bi se dobio položaj nogu u kojem pete stoje jedna nasuprot druge, a prsti su otvoreni prema van.
Balet ima strože forme, dok je u jazzu dopušten veći stupanj stilske opuštenosti. Za jazz dance su takođe karakteristične izolacije u kojima se telo deli na delove, od kojih svaki deo radi svoj pokret, izolovan jedan od drugog. Balet se pleše na klasičnu muziku, a jazz dance na pop ili bilo koju drugu muziku. Kao i u baletu i društvenim plesovima, jazz dance se pleše i u paru, uključujući i podrške, a ne samo solo ili grupno. Glavna karakteristika jazz baleta su izolacije u kojima se telo deli  na delove, od kojih svaki deo radi svoj pokret izolovan jedan od drugog. Ta "aritmičnost / asimetričnost" je ujedno i karakteristika jazz muzike.
Danas se jazz balet izvodi na sve vrste muzike.

 

 

 Osnovne karakteristike Jazz Baleta:

 • čuva u sebi pravilne linije tela i pokreta
 • pokreti su fluidni i mekani
 • koristi puno baletnih elemenata
 • zove se još i mekani jazz
 • možemo ga vidjeti u filmovima poput West side story, Fame, Stayin' alive, Flashdance
 • noviji smer jazz tehnike
 • uključuje energične i oštre izolacije i sinkopirani rad nogu
 • obično se izvodi na rock muziku i na oštrije, energičnije pop ritmove
 • zastupljenost baletne tehnike je velika
 • zove se još i tvrdi jazz
 • može se videti u filmu Center stage
 • teatralni jazz koji se izvodi u svim plesnim mjuziklima
 • za taj stil je karakteristično da pokreti naglašeno prate tok priče komada u kojem se izvode
 • često se koriste rekviziti kao što su šeširi, štapovi, stolice i sl., a kostimi su blještavi i upadljivi

 

 

 

 

Pretraga

Facebook

Facebook Image